15 jongeren ronden Maatschappelijke Diensttijd af

Twee groepen jongeren tussen de 16 en 27 jaar hebben deze week hun Maatschappelijke Diensttijd (MDT) ‘Zoek het uit!’ afgerond. Maandag 13 juli nam de eerste groep afscheid in het gemeentehuis van Damwâld. De tweede groep deed dit donderdag 16 juli in Franeker bij De Skûle.

Blij

Wethouder Gerben Wiersma van gemeente Dantumadiel reikte aan alle deelnemers een certificaat uit. Chifae (21) is blij met de ervaring die ze heeft opgedaan: “Voor mij is het belangrijkste dat ik nieuwe mensen heb ontmoet en allemaal dingen heb gedaan buiten mijn comfortzone. Ik denk nu bij nieuwe dingen: gewoon doen!”

“Ik denk nu bij nieuwe dingen: gewoon doen!”

Chifae, 21 jaar

Digitale workshops door coronovirus

De jongeren, afkomstig uit heel Fryslân, zijn de eerste deelnemers aan het MDT traject ‘Zoek het uit!’. De eerste groep heeft een traject van een half jaar gevolgd. Door het uitbreken van de corona moesten zij na vier weken het traject online voortzetten. De tweede groep startte in de coronatijd en deed een 10 weken-programma. Twee dagen per week waren zij online gericht op talentontwikkeling en ontdek je regio.

Ondanks dat het alleen online kon, was er veel te doen. Zo waren er workshops:  “Wat is je talent” door BYNT, “Hier ben ik” (leren zelfverzekerd presenteren, werken aan zelfvertrouwen en omgaan met onzekere situaties en visueel communiceren door Verbuildinglab. Daarnaast waren er sprekers van allerlei organisaties en bedrijven, zoals Limor, Arriva en een kok van ROC Friese Poort. In de bijzondere coronatijd heeft de groep een project gedaan samen met Sociaal Goud om iets te betekenen voor ouderen. Er werd een fietstocht georganiseerd, taart gebakken en koffie geschonken. Hiernaast kregen de MDT’ers allemaal persoonlijke coaching van twee jongerencoaches. “Het mooiste is dat je gemotiveerd wordt om voor de mensen om je heen wat te gaan doen. Ik ben socialer geworden” vindt deelnemer Kiza (23 jaar).

Foto: Julia Zijlstra

Maatschappelijke diensttijd (MDT)

De gemeenten Dantumadiel, Noardeast-Fryslân en Waadhoeke, ondernemers en het onderwijs bundelen samen met jongeren de krachten voor talentontwikkeling en maatschappelijk ondernemen. Jongeren die een tussenjaar hebben, uitgevallen zijn op school of werk zoeken, kunnen voor deze intensieve MDT kiezen. “Het is een kans voor jongeren om hun talenten te ontdekken, van betekenis te zijn, nieuwe mensen te ontmoeten en keuzes te maken voor de toekomst,” aldus projectleider Wietske de Koe. “Ondernemers en organisaties kunnen op deze manier gedreven jong talent binden aan hun bedrijf en vakgebied.

Zoek het uit! Jongeren zijn leidend

Het bijzondere aan de werkwijze van MDT is dat jongeren het zelf uitzoeken, samen met twee jongerencoaches en de groep. Wat zijn mijn talenten, hoe kan ik van maatschappelijke betekenis zijn, waar loop ik mijn MDT, bij welk bedrijf wil ik een kijkje nemen en welke workshops gaan we volgen? Zij vormen zelf de denktank  voor hoe MDT ‘Zoek het uit!’ wordt uitgevoerd. Het is voor en door jongeren met begeleiding en coaching waar dat nodig is.

Waardevolle samenwerking

MDT is een samenwerking tussen jongeren, de gemeenten Dantumadiel, Noardeast-Fryslân en Waadhoeke, welzijnsorganisaties Het Bolwerk Dokkum, De Skûle Franeker, Timpaan Welzijn, Vluchtelingenwerk, ROC Friese Poort, Partoer en Kennislab NOF. “Deze samenwerking tussen jongeren, overheid, bedrijfsleven en onderwijs is leerzaam en stimuleert mooie ontwikkelingen voor jongeren en ondernemers in de regio. Daar zetten wij ons graag voor in,” aldus wethouder Gerben Wiersma van de gemeente Dantumadiel die voorzitter is van de stuurgroep.

Wil je meer weten?

Heb je een idee naar aanleiding van dit bericht? Of wil je om een andere manier met ons in contact komen? Klik dan op onderstaande knop!

Volg ons op Instagram

Andere berichten

(april 2021) Rapportage MDT zoek het uit

(april 2021) Rapportage MDT zoek het uit

Rapportage april 2021 MDT zoek het uitMaatschappelijke Diensttijd `MDT ‘Zoek het uit!’ is inmiddels anderhalf jaar onderweg. De 1e groep is gestart op 10 februari 2020 en inmiddels draait groep 6 en zijn de voorbereidingen voor groep 7 in volle gang. MDT ‘Zoek het...

Lees meer
(maart 2021) Ik ga op reis en ik neem mee…

(maart 2021) Ik ga op reis en ik neem mee…

(maart 2021) Ik ga op reis en ik neem mee...Wat komt er op de checklist van het team van MDT ‘Zoek het uit’ om de ontdekkingsreis van jongeren naar de beste versie van zichzelf nòg beter te doen slagen? Deelnemers aan de online sessie MDT ‘Zoek het uit’ van 24 maart...

Lees meer
(dec 2020) Ontdekkingstocht naar de beste versie van jezelf

(dec 2020) Ontdekkingstocht naar de beste versie van jezelf

(dec 2020) Interview: Ontdekkingstocht naar de beste versie van jezelfMaatschappelijke Diensttijd met het oog op je toekomst! Als jongere meedoen aan een MDT traject? Twee jongeren die de eerste stappen al gezet hebben, zijn helder in hun advies: doen! Het duurt maar...

Lees meer

Contact

Neem contact met ons op!

4 + 8 =