(okt 2020) Maatschappelijke Diensttijd verbindt jongeren, overheid, bedrijfsleven en onderwijs

Gemeenten, ondernemers en het onderwijs bundelen samen met jongeren de krachten voor talentontwikkeling en maatschappelijk ondernemen. Jongeren doen gedurende 6 maanden 24 uur per week als MDT’er (niet als stagiair) ervaring op. Alicia (17) jaar zegt: “Ik heb echt dingen over mezelf ontdekt die ik nooit had geweten. Zo kwam ik erachter dat ik een echte doener ben, ik hou ervan om dingen te maken.” Het is een kans voor jongeren om hun talenten te ontdekken, van betekenis te zijn, nieuwe mensen te ontmoeten en keuzes te maken voor de toekomst. Ondernemers en organisaties kunnen op deze manier gedreven jong talent binden aan hun bedrijf en vakgebied.

Zoek het uit! Jongeren zijn leidend

Het bijzondere aan de werkwijze is dat jongeren het zelf uitzoeken, samen met de groep en 2 jongerencoaches. Wat zijn mijn talenten, hoe kan ik van maatschappelijke betekenis zijn, bij welk bedrijf loop ik mijn MDT en welke workshops gaan we volgen? Zij vormen zelf de denktank voor hoe MDT in Noord-Fryslân wordt uitgevoerd. Dat is op zich al leerzaam en verfrissend voor alle betrokkenen. Kiza (23): “Het mooiste is dat je gemotiveerd wordt om voor de mensen om je heen wat te gaan doen. Ik ben socialer geworden.” Het is voor en door jongeren met begeleiding en coaching waar nodig.

 

Ontdek je regio

Jongeren starten met kennismaken, talentontwikkeling, presentatievaardigheden, een ontdekkingstour bij gemeente en organisaties, workshops en een project om te ervaren wat maatschappelijke impact is. Wesley (25) heeft taarten gebakken voor de Buurtkamer in Dokkum.

Daarnaast oriënteren jongeren zich op bedrijven in Friesland, ontmoeten jongeren interessante sprekers en leggen bedrijfsbezoeken af om te zien hoe het toegaat in deze bedrijven en welke beroepen er zijn. Zo waren jongeren zeer onder de indruk van Debby van Eethuis Simple uit Joure, en wat zij bereikt heeft op zo jonge leeftijd. “Inspirerend om zo’n succesverhaal te horen!” vindt deelneemster Cheyenne van 20.

 

Waardevolle samenwerking

In de stuurgroep zitten uiteraard ook jongeren. Daarnaast participeren de gemeenten Dantumadiel, Noardeast-Fryslân en Waadhoeke, welzijnsorganisaties Het Bolwerk Dokkum, De Skûle Franeker, Timpaan Welzijn, Vluchtelingenwerk, ROC Friese Poort, Partoer en Kennislab NOF. “Deze samenwerking stimuleert mooie ontwikkelingen voor jongeren en ondernemers in de regio. Daar zetten wij ons graag voor in,” aldus wethouder Gerben Wiersma van de gemeente Dantumadiel.

 

Wil je meer weten?

Heb je een idee naar aanleiding van dit bericht? Of wil je om een andere manier met ons in contact komen? Klik dan op onderstaande knop!

Andere berichten

(april 2021) Rapportage MDT zoek het uit

(april 2021) Rapportage MDT zoek het uit

Rapportage april 2021 MDT zoek het uitMaatschappelijke Diensttijd `MDT ‘Zoek het uit!’ is inmiddels anderhalf jaar onderweg. De 1e groep is gestart op 10 februari 2020 en inmiddels draait groep 6 en zijn de voorbereidingen voor groep 7 in volle gang. MDT ‘Zoek het...

Lees meer
(maart 2021) Ik ga op reis en ik neem mee…

(maart 2021) Ik ga op reis en ik neem mee…

(maart 2021) Ik ga op reis en ik neem mee...Wat komt er op de checklist van het team van MDT ‘Zoek het uit’ om de ontdekkingsreis van jongeren naar de beste versie van zichzelf nòg beter te doen slagen? Deelnemers aan de online sessie MDT ‘Zoek het uit’ van 24 maart...

Lees meer
(dec 2020) Ontdekkingstocht naar de beste versie van jezelf

(dec 2020) Ontdekkingstocht naar de beste versie van jezelf

(dec 2020) Interview: Ontdekkingstocht naar de beste versie van jezelfMaatschappelijke Diensttijd met het oog op je toekomst! Als jongere meedoen aan een MDT traject? Twee jongeren die de eerste stappen al gezet hebben, zijn helder in hun advies: doen! Het duurt maar...

Lees meer
(juni 2020) Halfjaarrapportage MDT zoek het uit

(juni 2020) Halfjaarrapportage MDT zoek het uit

(juni 2020) Halfjaarrapportage juni 2020 MDT zoek het uitMaatschappelijke Diensttijd is van start in Noord Friesland. Na toekenning van de subsidie door ZonMw is er vanaf 14 oktober 2019 hard gewerkt om het project, samen met jongeren, van de grond te krijgen. En dat...

Lees meer

Contact

Neem contact met ons op!

3 + 6 =