(dec 2020) Interview: Ontdekkingstocht naar de beste versie van jezelf

Maatschappelijke Diensttijd met het oog op je toekomst! 
Als jongere meedoen aan een MDT traject? Twee jongeren die de eerste stappen al gezet hebben, zijn helder in hun advies: doen! Het duurt maar een half jaar, het is gratis, je komt erachter waar je interesses en talenten liggen en welke opleiding of baan bij je past. Het verhaal van Jetze (26 jaar) en Jelmer (20 jaar).

 

MDT is de afkorting voor Maatschappelijke Diensttijd. Overal in Nederland zijn MDT projecten die jongeren uitnodigen hun eigen talenten te ontdekken, nieuwe mensen te ontmoeten, iets te doen voor de samenleving. Zo krijg je scherper voor ogen wat je met je toekomst wilt en hoe je van betekenis kunt zijn voor een ander. Eén van die projecten is MDT ‘Zoek het uit!’, bedoeld voor jongeren in heel Friesland, tussen de 16 en 27 jaar die een half jaar 24 uur per week mee willen doen.

Vast lopen op school of op zoek zijn naar werk

Jongeren kunnen verschillende redenen hebben om met een MDT traject te starten. Jelmer: “Ik liep vast op school. De opleiding die ik gekozen had, vond ik niet leuk en toen heb ik de opleiding niet afgemaakt. Mijn moeder las over MDT en zei: is dit wat voor jou? Ik wilde niet wèèr een verkeerde keuze maken. Een MDT traject duurt maar een half jaar en in die tijd kan ik me oriënteren op  opleidingen die me aanspreken.”

Jetze: “Ik heb wèl een opleiding afgemaakt: Media en vormgeving, maar ik kon geen werk vinden. Eigenlijk zou ik willen verhuizen naar een stad waar meer kansen op werk zijn, maar daar heb ik geen geld voor. Daarom ben ik eerst gaan werken in Friesland. Ik heb voor een callcenter gewerkt en als pakkettenbezorger.  Op een gegeven moment kreeg ik geen uren meer en begon corona. Ik ben slecht in solliciteren en las een paar maanden geleden in de krant over MDT. Ik wil onder de mensen zijn, thuis zitten is niets. Misschien kunnen ze me helpen met solliciteren.”

 

Een online workshop die is gegeven aan één van de MDT-groepen.

Jezelf presenteren: hoe sta je, hoe praat je, hoe kom je over?

Een MDT traject biedt veel verschillende (leer)ervaringen. Jelmer: “Eerst hadden we een paar weken introductie met de groep. Dat was gezellig, we hadden een leuk groep. We gingen ons oriënteren op de leefomgeving en hebben veel nieuwe plekken gezien in de omgeving. We kregen opdrachten om te kijken naar onze kwaliteiten, goede eigenschappen en interesses. Ook waren er sprekers uit verschillende sectoren. Leuk, want zo kun je duidelijk krijgen welke richting je in wilt gaan. Ik denk nu aan iets met hulpverlening of met sport. De spreker uit de Thuiszorg vond ik interessant.  Daarnaast waren er workshops, onder andere een workshop jezelf presenteren: hoe sta je, hoe praat je, hoe kom je over bij een ander als je bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek hebt.”

 

Jetze: “Ik heb meegekregen om bij online presenteren meer in de camera te kijken. Ik houd niet echt van presenteren, ik word er nerveus van. Houd voor ogen, dat mensen je echt niet willen uitlachen, was de tip van de workshopleider.  Af en toe was er een clinicdag om iets nieuws uit te proberen. We zijn onder andere wezen klimmen in sporthal Rengers in Leeuwarden.  Ik ben geïnteresseerd in wat andere mensen doen, zelfs als het niet echt iets voor mij is. Eén van de sprekers was een politieman die al 40 jaar in het vak zit. Hij vertelde over hoe het vroeger ging en nu en dat hij zich zorgen maakte over Oud & Nieuw. In een groep heb je met de ene meer een klik dan met de andere. Dat heeft te maken met leeftijd en motivatie. Deelnemers zijn meer of minder gemotiveerd. Ikzelf  ben één van de oudsten in de groep. Er zijn ook zeventienjarigen die nog leerplichtig zijn.”

Ontdek je plekje

Jelmer: “De bedoeling van MDT is dat je een MDT-plek vindt bij een organisatie. Ik ben nu vier weken bezig en vind dit wel het leukste.  Mijn MDT-plek is bij  ‘Zorg met karakter’,  een organisatie van ambulante thuiszorg. Die geven hulp bij van alles en nog wat: bij een uitkering, depressie, een alcoholverslaving, bij het doen van de huishouding. Eén dag per week loop ik mee, ik kom ook bij cliënten thuis. Mijn eerste opdracht is het verzorgen van een kerstpakket voor minima. Hierna volgen nieuwe opdrachten.”

Jetze: “In onze groep heeft nog niemand een plekje. Wèl heb ik een netwerkgesprek gehad met iemand die in de marketing zit. Ik vertelde haar wat ik doe en heb haar mijn portfolio laten zien. Zij zou dan kijken of ze mensen kende die werken in bedrijven waar ik kan solliciteren. De bedoeling is namelijk dat ik nu 5 bedrijven opzoek, waar ik een dag per week meeloop. Ik heb stage gedaan in een gamestudio, waar ze videospellen maken, daar zou ik graag verder mee willen.”

Hulptroepen

Deelnemers kunnen altijd een beroep doen op de coaches Nadia en Tineke. Jelmer: ‘Ze doen er van alles aan om jou te helpen met wat dan ook. De dagen Online vind ik minder leuk dan fysiek, maar ook voor hen betekende online werken snel schakelen. Lastig om elke keer iets anders te doen.” Jetze: “Als ik ga solliciteren naar een MDT plek, kan ik misschien aan de begeleiders vragen of zij het eerste contact willen leggen.”

“Het is gratis, doe gewoon mee. Als het niets is, is het niets, maar dan ben je een ervaring rijker.”

25 januari begint de volgende groep van MDT ‘Zoek het uit!’.

Aanmelden kan via www.mdt.frl

 

 

Wil je meer weten?

Heb je een idee naar aanleiding van dit bericht? Of wil je om een andere manier met ons in contact komen? Klik dan op onderstaande knop!

Volg ons op Instagram

Andere berichten

(april 2021) Rapportage MDT zoek het uit

(april 2021) Rapportage MDT zoek het uit

Rapportage april 2021 MDT zoek het uitMaatschappelijke Diensttijd `MDT ‘Zoek het uit!’ is inmiddels anderhalf jaar onderweg. De 1e groep is gestart op 10 februari 2020 en inmiddels draait groep 6 en zijn de voorbereidingen voor groep 7 in volle gang. MDT ‘Zoek het...

Lees meer
(maart 2021) Ik ga op reis en ik neem mee…

(maart 2021) Ik ga op reis en ik neem mee…

(maart 2021) Ik ga op reis en ik neem mee...Wat komt er op de checklist van het team van MDT ‘Zoek het uit’ om de ontdekkingsreis van jongeren naar de beste versie van zichzelf nòg beter te doen slagen? Deelnemers aan de online sessie MDT ‘Zoek het uit’ van 24 maart...

Lees meer
(juni 2020) Halfjaarrapportage MDT zoek het uit

(juni 2020) Halfjaarrapportage MDT zoek het uit

(juni 2020) Halfjaarrapportage juni 2020 MDT zoek het uitMaatschappelijke Diensttijd is van start in Noord Friesland. Na toekenning van de subsidie door ZonMw is er vanaf 14 oktober 2019 hard gewerkt om het project, samen met jongeren, van de grond te krijgen. En dat...

Lees meer

Contact

Neem contact met ons op!

12 + 7 =