(maart 2021) Ik ga op reis en ik neem mee…

Wat komt er op de checklist van het team van MDT ‘Zoek het uit’ om de ontdekkingsreis van jongeren naar de beste versie van zichzelf nòg beter te doen slagen? Deelnemers aan de online sessie MDT ‘Zoek het uit’ van 24 maart werden getrakteerd op reisverhalen van jongeren en hun ‘Zoover’ beoordeling op onderdelen van die reis. Daar bovenop konden deelnemers hun eigen zegje doen over de sterke punten en ontwikkelpunten van het MDT traject. Die ‘recensie’ neemt het MDT team mee in het ‘zoek & boek’ ontwerp van een nieuw MDT seizoen.

Het inkijkje in de verschillende onderdelen van de jongerenreis bleek erg zinvol. Doorverwijzers zoals de leerplichtambtenaar of de studieadviseur op het MBO hebben nu een beter beeld hoe een intake eruit ziet en waarom jongeren hier 4 sterren aan geven. De jongerencoaches spelen een grote rol in die score, doordat ze super enthousiast en geïnteresseerd zijn en met een uitgebreid stappenplan laten zien wat wanneer gaat gebeuren.

De startweek krijgt een score 3+ van jongeren. Hun tip: meer teambuilding achtige werkvormen, meer informatie over de MDT plek in de eerste week, speeddaten met bedrijven. Workshopleiders en sprekers kijken met een goed gevoel terug op de leergierigheid van jongeren en de flexibilteit van de jongerencoaches. De coronatijd plaatst de coaches voor een enorme uitdaging, vinden ze.

 

Die uitdaging geldt ook voor het vinden van een geschikte MDT plek. Voor aanbieders van een MDT plek is helder wat er van hun verwacht wordt. Belangrijk vinden ze, dat je MDT intern goed weg zet en jongeren vanaf het begin een goede start geeft. Zo voorkom je een jongere gaat zwemmen. Bedoeling van een MDT plek is om als jongere iets te doen waardoor het leven voor een ander, de natuur of de wereld een beetje mooier wordt. Jongeren geven het onderdeel impact 3 sterren. Door een actief te zijn voor de voedselbank sta je er meer bij stil, dat er mensen zijn die geen eten hebben. Door een persoonlijke boodschap te schrijven bij een Valentijnsattentie voor ouderen, krijgt je in de gaten dat je het voor iemand anders doet.
Binnen MDT werken jongeren aan eigen leerdoelen. Dat werkt door op persoonlijke ontwikkeling. Jongeren die een traject hebben afgesloten, noemen als effect: weer ritme hebben,motivatie voor de toekomst hebben, weer warm lopen voor school, reset, positiever in het leven staan.

 

MDT ‘Zoek het uit’ vindt het belangrijk dat jongeren al vanaf de intake zelf met ideeën komen en hun stem laten horen. In het begin is dat lastig, maar hoe langer jongeren meedoen hoe meer ze daar achter komen. Ze waarderen jongerenparticipatie met 4 sterren. Meedenken met de programma opzet, zelf kiezen welke workshop je wilt volgen, zelf bepalen wie je wilt interviewen, zaken niet opgelegd krijgen doet goed.

Elke MDT lichting kent een officiële en feestelijke afsluiting. Dit onderdeel scoort 4+ sterren. Jongeren vinden het fijn om elkaar weer live te ontmoeten; dat voelt als een reünie. Het certificaat is handig om op je c.v. te laten zien wat je hebt gedaan. Daarnaast is de afsluiting een reflectiemoment, dat uitnodigt onder woorden te brengen wat je hebt gedaan.

 

Het MDT team zal er alles aan doen om ‘Zoek het uit’ een succesvol vervolg te geven. Ze dienen een nieuw plan in bij Zonmw, waarbij ze al het goede van de afgelopen periode behouden en aanvullen met tips en suggesties van jongeren en samenwerkingspartners. Alles om te zorgen dat jongeren de beste versie van zichzelf ontdekken.

 

Wil je meer weten?

Heb je een idee naar aanleiding van dit bericht? Of wil je om een andere manier met ons in contact komen? Klik dan op onderstaande knop!

Volg ons op Instagram

Andere berichten

(april 2021) Rapportage MDT zoek het uit

(april 2021) Rapportage MDT zoek het uit

Rapportage april 2021 MDT zoek het uitMaatschappelijke Diensttijd `MDT ‘Zoek het uit!’ is inmiddels anderhalf jaar onderweg. De 1e groep is gestart op 10 februari 2020 en inmiddels draait groep 6 en zijn de voorbereidingen voor groep 7 in volle gang. MDT ‘Zoek het...

Lees meer
(dec 2020) Ontdekkingstocht naar de beste versie van jezelf

(dec 2020) Ontdekkingstocht naar de beste versie van jezelf

(dec 2020) Interview: Ontdekkingstocht naar de beste versie van jezelfMaatschappelijke Diensttijd met het oog op je toekomst! Als jongere meedoen aan een MDT traject? Twee jongeren die de eerste stappen al gezet hebben, zijn helder in hun advies: doen! Het duurt maar...

Lees meer
(juni 2020) Halfjaarrapportage MDT zoek het uit

(juni 2020) Halfjaarrapportage MDT zoek het uit

(juni 2020) Halfjaarrapportage juni 2020 MDT zoek het uitMaatschappelijke Diensttijd is van start in Noord Friesland. Na toekenning van de subsidie door ZonMw is er vanaf 14 oktober 2019 hard gewerkt om het project, samen met jongeren, van de grond te krijgen. En dat...

Lees meer

Contact

Neem contact met ons op!

7 + 2 =